TÜRÇEK, İklim Değişikliği İçin Mersin'de Önemli Bir Adım Atıyor!


Küresel ısınma sonucu meydana gelen İklim değişikliğinin ekosistemler üzerindeki olumsuz değişimleri topluma anlatmak için harekete geçen Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu TÜRÇEK, İstanbul, Akdeniz ve Ege Bölgesi’ndeki temsilcilikleri ile önemli bir adım atıyor.

20 ŞUBAT 2015 - TÜRÇEK Mersin Akdeniz Bölge Temsilciliği’nin organize ettiği “İkim Değişikliği İçin Hareket Geç“ etkinliği, çeşitli aktiviteler, sergiler, ve “2015 Çevre Eğitimcileri Ödülleri” töreni ile Nisan ayı içerisinde gerçekleşecek. Etkinlik aynı zamanda önümüzdeki süreçteki çevre eğitim çalışmalarının da ilk adımı olacak. Temsilciliğin yapacağı çalışmalarda; küresel ısınma, iklim değişikliği ve etkileri, sulak alanların önemi, gıda güvenliği, ekosistemlerde yaşam döngüleri, ekolojik okuryazarlık, ormanlar ve iklim ilişkileri, sürdürülebilirlik, enerji verimliliği, su tasarrufu, atıkların ayrıştırılması ve geri dönüşüm projeleri ile toplumun bütün katmanlarına ulaşılması planlanıyor.

Kurumun çevre eğitimleri konusunda yıllardır yaptığı çalışmaların bugün çevre bilincinin gelişmesine önemli katkılar sağladığını belirten Mersin Akdeniz Bölge Temsilcisi Güray Gökal, "TÜRÇEK’in köklü ve başarılı geçmişine bakıldığında Karadeniz, İç Anadolu, Marmara bölgelerinde çok önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Yıllardır bir yandan çevre bilincinin gelişmesi için çalışan kurumumuz, diğer yandan da ülkemizin ağaçlandırmasına önemli katkı sağlamıştır. Bugün de bu çalışmaları aralıksız sürdürüyoruz” dedi.

Temsilcilik olarak gerçekleştirecekleri etkinliği bir eğlence olarak değil, küresel çevre sorunlarını doğru algılanmak ve gelecek nesillere karşı bireysel olarak yapabileceklerimizi tekrar düşünmek ve harekete geçmek için bir başlangıç olarak gördüklerini de belirten Gökal, “Biz bu etkinliği iklim değişikliğine dikkat çekmek ve hep birlikte neler yapabileceğimizi konuşmak ve bir yol haritası belirlemek için gerçekleştiriyoruz. Küresel çevre sorunlarına yönelik bu zamana kadar yapılan çok değerli çalışmalar var elbette. Ancak bunları her bireyin katılımını sağlayacak düzeye getirmeliyiz. Eğer iklim değişikliğine bireysel olarak ne kadar sebep olduğumuzu düşünürsek işte o zaman çocuklarımızın yaşayacağı gezegene karşı sorumluluk taşıyabiliriz. Biz TÜRÇEK olarak bölgemizde çevre konusunda önemli projelerimizi sırasıyla uygulamaya koyacağız. Bölgemizdeki tüm kurum ve kuruluşlarla koruma – kullanma yaklaşımı ve bilimsel değerlerle çözüme katkı sağlayacağız. Her bölgede örnek projelerle toplumun her düzeyinde bireylere çevre bilincini vereceğiz. Bu etkinlikler bir buluşma ve dayanışma toplantılarıdır”dedi.

Küresel çevre sorunlarının çözümünde insan faktörünün önemine de değinen Gökal, “Çevre sorunlarını yaratan biz insanlarız, belkide yetişkinler demek daha doğru, çocuklarımız değil. Çevre bilinci çocuklarımızdan önce yetişkinlere gerekli olduğunu düşünüyorum. Biz enerji tasarrufu, su tasarrufu, atıklarımızı değerlendirmeyi, ormanlarımızı korumayı ve ağaçlandırmayı, tüketimde israfı önlersek yani karbon ayakizimizi, su ayakizimizi azaltırsak zaten çözüme en büyük katkıyı sağlamış oluruz. Çevreyi ve doğayı korumak çok ucuz, maliyeti de çok düşük. Ancak, temizlemek neredeyse imkânsız ve rakamlarla bile telaffuz edemeyeceğimiz kadar maliyetli. Bu borcu çocuklara havale etmeye hangi ailenin gönlü razı olur?” dedi.

Mersinde ağaçlandırma çalışmalarına ilişkin hatıra ormanları çalışmalarını başlatacaklarını da belirten Gökal, “Mersinliler çevre ve doğa dostu insanlardır. Çevre konusunda duyarlılıkları da yüksektir. Hatıra ormanları ile ağaçlandırma yöntemi sadece bölgemiz için değil tüm gezegenimiz için çok önemli bir anlam taşıyor. Bunu yaygınlaştıracağız. Bölgemizde odun dışı ürünler sağlayan ağaçların yetişmesi için gerekli iklim koşulları bugün için uygundur. Bunu sürdürülebilir yerel kalkınma için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Kamu yararına çalışan bir kuruluş olarak TÜRÇEK, onları gelecek nesiller için nasıl yararlı hale dönüştürebiliriz çabası içerisindedir. Bunun için elimizden gelen desteği veriyoruz. Bu destekleri artık bölgemizde de uygulamaya geçireceğiz. Sadece öğrenciler değil, öğretmenler, aileler, yetişkinler, sanayicimiz, üniversitelerimiz, iş dünyamız topyekûn üzerimize düşeni yapacağız. Gelecek nesillere kirlenmiş bir dünya bırakmaya hakkımız olmadığını düşünüyorum. Bunu bugün çok iyi görmemiz ve çözmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.